manifest

1 MINUT DE SILENCI I 5 MINUTS DE RENOU CONTRA LA VIOLÈNCIA INSTITUCIONAL

En el context d’unes setmanes especialment crues per a les dones, en les que el degoteig de dones assassinades en mans de les seves parelles i exparelles és incessant i ens veiem envoltades de violència masclista, el Moviment Feminista de Mallorca ha rebut un infame atac institucional.

El passat 8 de març les dones de Mallorca, en un exercici de responsabilitat i civisme vàrem decidir no convocar una gran manifestació per no posar-nos en risc ni a nosaltres ni a la societat en el seu conjunt. Com a alternativa vàrem desenvolupar una sèrie d’accions reivindicatives entre les quals hi havia l’acció #ElsCarrersSeranSempreNostres amb el canvi simbòlic dels noms dels carrers, majoritàriament copsats per homes, per noms de dones rellevants i referents.

Aquesta acció es va dur a terme, sense problemes arreu de Mallorca: a Sencelles, Manacor, Alaró, Artà, Capdepera, Palma i Felanitx.

A Lloseta, les companyes van decidir homenatjar dones del municipi: les padrines, les ripuntadores, les sanitàries, les mares, les educadores i a les dones del poble amb una trajectòria reconeguda i referent com ara la mestra Mariona Moyano, la dinamitzadora Sagrario Montero, la infermera Joana Maria Ripoll, les primeres regidores de Lloseta Maria Bestard i Consuelo Mateo, les escriptores Cati Coll i Cati Moyà Pons, l’hematòloga Antònia M. Bautista Gili, l’atleta Joana M. Canyelles Campins, l’arquitecta Maria Ramis Llabrés, l’actriu Mònica Fiol de Aquino i la música i mestra Cristina Llabrés González, totes elles dones que mereixen ser visibilitzades i homenatjades.

Així i tot, Lloseta va ser l’únic municipi a on el Moviment Feminista va tenir problemes. Allà, la policia municipal va identificar, perseguir i assetjar a les companyes feministes que duien a terme l’acció simbòlica. Tot i que les companyes es varen mostrar col·laboradores en tot moment i varen seguir les instruccions de la policia, varen ser perseguides i humiliades i, finalment, els hi varen prohibir realitzar l’acció sense possibilitat de cercar una alternativa per dur-la a terme. De veritat aquelles dones no mereixien ser visibilitzades?

Però no contents amb la persecució realitzada durant el març feminista a les companyes, ara des del consistori llosetí han trobat oportú continuar amb la criminalització de les activistes, notificant una sanció a 2 dones que els hi aplica la Llei Mordassa, norma que com tots sabem està en el punt de mira per atemptar contra drets fonamentals i que el PSOE, partit que governa l’estat espanyol i també al municipi de Lloseta, va prometre derogar.

L’aplicació de la Llei de “Protecció de Seguretat Ciutadana”, basant-se en un article de deslluïment de béns immobles no és més que una criminalització del moviment feminista. Un càstig polític amb l’únic objectiu de reprimir les nostres accions i mantenir-nos callades i submises.

La violència estructural que patim les dones es veu agreujada per l’insuficient suport que rebem de les institucions i, en aquest cas, fins i tot fomentada quan un ajuntament governat pel PSOE ha pres la determinació política d’aplicar una llei de “Protecció de Seguretat Ciutadana” per tal de criminalitzar el feminisme.

La vertadera protecció de la seguretat ciutadana passa perquè no ens violentin, segrestin, matin, abusin i violin. La protecció de la seguretat ciutadana passa per un compromís real dels actors polítics per erradicar la violència masclista i no per assenyalar amb el dit les dones que l’estem patint i denunciant. La protecció ciutadana passa per fer passes fermes cap a la igualtat des de tots els estaments públics i socials. Els noms dels carrers de Lloseta i d’altres municipis ja fa molt temps que haurien d’estar canviats de forma oficial. De res ens serveix que tregueu banderes liles el 8M, faceu discursos institucionals i minuts de silenci contra la violència masclista si després l’exerciu, criminalitzant i perseguint les feministes que la volen erradicar. I això passa dins un context general de criminalització del feminisme per part de determinats sectors de la societat i partits polítics. Voldríem esperar dels demòcrates una actitud de defensa ferma i recolzament del feminisme en lloc d’una persecució i criminalització, que no fa més que reforçar aquesta tensió.

Volem expressar la nostra condemna més ferma a l’actitud de la Policia Local i l’Ajuntament de Lloseta. Per si no ha quedat clar, ho tornarem a dir: les nostres companyes són del Moviment Feminista de Mallorca i tenen darrere tot el suport del Moviment. Mai cap feminista haurà d’assumir sola les conseqüències d’aixecar la veu. Les conseqüències d’aquestes sancions les assumirem totes les dones feministes, de manera sorora i solidària. No estan soles ni ho estaran. Ni elles ni cap dona que es vegi atacada per qualsevol de les formes de violència que se’ns aplica. Ni una passa enrere, dones!!

Si aquesta és l’actitud de l’Ajuntament de Lloseta, que sàpiga que ens trobaran davant, denunciant aquesta i totes les injustícies que patim.

Continua amb força el temps de lluita feminista. Estem unides, fortes, organitzades i combatives com mai i ens tendreu enfront. Ens estan matant, i tot el que no sigui estar al nostre costat vos converteix en còmplices.

Si toquen a una ens toquen a totes!

19 de juny de 2021

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s